at.zorg
home Nieuws 'Jeugdzorg is gediend bij traject als Grip'

07-03-2023

‘Jeugdzorg is gediend bij traject als Grip’

at.zorg participeert in het project Grip. Dit is een concept waardoor jongeren die thuis zitten terwijl ze onderwijs zouden moeten volgen, weer met succes naar school komen. Op onze website is meer te lezen over Grip, het onderwijs-zorg arrangement waarbij de zorg geleverd wordt door at.zorg.

We hebben van een ouder een bericht ontvangen met betrekking tot Grip. Ze schrijft over haar jarenlange worsteling om de juiste ondersteuning voor haar dochter te krijgen en hoe belangrijk Grip is geweest voor haar dochter. “Als ouder zou ik een traject als Grip graag dicht op alle middelbare scholen georganiseerd zien”, laat ze weten. En hoe mooi is haar volgende constatering: “Mijn dochter denkt zelf dat wanneer ze al in een vroeg stadium ondersteuning had gehad van Grip die andere zorg niet of nauwelijks nodig was. [!] Dat is nogal wat.” 

De ouder heeft in 2,5 jaar tijd een lange lijst met hulpverleners voor haar dochter gehad; van huisarts tot praktijkondersteuner ggz en van schoolarts tot psycholoog. Haar dochter heeft in die periode op vier scholen gezeten, zijzelf is met overspanningsklachten uitgevallen op het werk. "Een verspilling aan geld, energie en onnodige stress. Ik denk dat er een gebrek aan goed gecoördineerde, laagdrempelige zorg is zoals Grip.” 

Multidisciplinaire aanpak

Het bijzondere aan Grip is de multidisciplinaire aanpak waarbij de vastgelopen jongere centraal staat, schrijft ze. “Je kind wordt als individu gezien. Er wordt ingezet op regelmaat, aanleren van praktische en sociale vaardigheden en het stimuleren van de zelfredzaamheid (om nu en in de toekomst problemen en uitval voorkomen.) en het toepassen van helpende coping strategieën. De lijntjes met school en hulpverleners zijn kort. Je kunt als ouder zelf ook wat op adem komen zodat er ruimte is voor ongedwongen liefdevol onderling contact. We hebben gezien wat voor effect het heeft.” 

De maatschappij is gebaat bij zelfredzame volwassenen die zich weten te handhaven in de maatschappij, studie, werk en een opbouwende rol kunnen innemen. “Jongeren die uitvallen, moeten weer kunnen aanhaken. Het wordt tijd om de langetermijneffecten van goede zorg voor het individu en de maatschappij als uitgangspunt te nemen voor beleid.”

Ze sluit af met het volgende statement: ”Ik denk dat jongeren, jeugdzorg en maatschappij gediend zijn bij kwalitatieve, pragmatische, multidisciplinaire zorgondersteuningstrajecten als Grip.” Hoe mooi dat dit concept zo goed uitpakt voor haar dochter en tegelijk een mooi compliment voor dit onderwijs-zorg concept waar meerdere collega’s van at.zorg bij betrokken zijn!